Tehnični dan

Danes smo se prvič v letošnjem letu na Igu dobili jamarski reševalci. Na tehničnem dnevu. In sem se letos prvič letos na pot odpravil še v temi, ko ponavadi odhajam spat.

Preanalizirali in predebatirali smo minulo leto, je bilo delovno in pestro, razdelili so nam nekaj nove opreme, podelili smo diplome vsem, ki so naredili izpit za jamarskega reševalca pripravnika, reševalca ter vodjo reševalne ekipe, po dolgem času smo podelili celo dve diplomi za inštruktorja JRS. To je najvišji čin, ki ga pri nas lahko dosežeš šele po nekaj debelih in dolgih letih trdega dela. Erki in reševalec Bojanu sta jo dobila. No, zaslužila. Tudi reševalec Bojan si jo je zaslužil, saj je konec koncev na Igu dal za rundo. Smo si privoščili tri kave iz kofeavtomata. Maffiju, ki smo ga poslali po kofete, je dal za komplet zapitek 2,30 evra, pa še 40 centov je dobil nazaj. Vedo Gorenjci kdaj in kje dati za rundo, ko naredijo najtežji izpit v JRS!

Ko smo vse predebatirali, kar smo imeli za predebatirati, smo se pa še na poligon profesionalnih gasilcev podali, da obnovimo znanje. Letos smo vsi centri dobili nova nosila in smo jih trajbali gor in dol. A ker v navodilih k nosilom piše, da se lahko uporabijo za ljudi od 160 do 190 cm višine, so zapakirali mene, ker imam en centimeter več, da vidimo, če gre. Gre, ampak na knap in ne preveč udobno. Bizi, ki mi je bil fovšen, ko sem tako lepo ležal na sončku in so me gugali gor in dol, je pa protestiral, da on je višji od mene, da naj njega raje zapakirajo za test. Sva se pomerila ramo ob rami, da preveriva, če je res višji, a če ne štejemo las, ki si jih je zjutraj počesal s petardo, da so mu štrleli pokonci ko pri irokezi, je bila višina ista, a so se zaradi kilogramov krepko zbunili reševalci. Bizijevih kilogramov, da ne bo pomote! In sem v nosilih še naprej počival jaz, Bizi je šel pa iz inata še eno kokosovo kockico čvaknit …

Lepo je bilo videti toliko reševalcev na kupu, kako so zagnano delali, a ko sem lovil kadre za par fotk, me je nekaj zmotilo. Vsi so garali, le eden od reševalcev je skakal po nametanih avtomobilskih razbitinah, ki jih gasilci uporabljajo za trening. Sem radovedno preveril, kakšen manever bo scumpral na tistih razbitinah in ker mi ni bilo nič jasno, kaj namerava, sem kar vprašal. In nazaj dobil pošten odgovor, da išče, če je v tistem kupu razbitin tudi kakšen Ford fokus letnik 2003, da potrebuje par delov. Da so dragi k svina. Čeprav je dr. Maksi zatrjeval, da za prijatelja išče, nisem čisto kupil zgodbice. Jap, tudi profesorske plače niso več, kar so včasih bile … No, pa saj nimam kaj pameten biti, tudi pisateljske že dolgo niso, kar so bile. Je nazadnje ta isti reševalec pa zame nabiral rezervne dele, tako da morebiti pa celo ne laže?!