Gaženje

Prav razmišljal sem, koga bi še poklical za malo matra na snegu, ko je poklicala sestra. Da kaj počnem. Sem ji kar po pravici povedal, da žrtev za matr iščem in ni kaj dosti razmišljala, se je kar prijavila. Je sicer postokala, da nima krpelj, a sem ji, da še zadnje žrtve ne izgubim, kar svoje ponudil. Da jaz bom pa za njo gazil, ko bo ona malo utrdila. In je priskakljala, kaj je pa hotela, a kavica gor in kavica dol in sva hoditi začela šele okoli sedmih zvečer.

Saj nama je na začetku kar šlo. No, ko rečem na začetku, mislim prvih deset metrov! Jasna je gazila s krpljami, a sneg je bil tako puhek in suh, da se ji je udiralo prek kolen, ko sem jaz v njeno gaz zagazil, je šlo pa do riti! A prve pol ure je še šlo, čeprav bolj počasi. Me je tisto najino umiranje tam v temi in mrazu spomnilo na slovenski film – začne se počasi, potem se pa čisto ustavi!

Nekje na sredini poti, ko sva crkovala že dobro uro, mi je zadeva že vso voljo pobrala. Se mi je korak udrl krepko čez meter v globino, tako prhek je bil sneg, tam v globini je pa zadeva kakopak zagrabila, da sem komaj nogo ven potegnil. Je sestra poskusila pomagati, tako da je pri vsakem koraku malo poskočila, da bi sneg bolj utrdila, a se razlike ni občutilo. Sem po kakšnih dveh urah, ko sem bil že povsem moker in crknjen, poskusil z novo takstiko in je bilo malo bolje. Sem z nogo pritisnil, kolikor se je dalo (ne stopil s težo) v globino, potem sem jo pa izvlekel in v luknjo nabrcal sneg in šele potem na polno stopil. Je bilo boljše, le bolj zamudno. Sneg pa tako suh, da je iz luknje, ko sem zagazil, kar prhnilo, kot bi stopil v moko …

Do bivaka sva prišla krepko po deseti ponoči in preden sva se slekla in sezula, sva še drva noter nanosila, kar je bilo kar naporno, saj je snega tam okoli še krepko več! Potem sva se sezula in slekla in zakurila, a ker je termometer zunaj kazal več ko 15 stopinj pod lediščem, v konzervi je bilo verjetno pa še hladneje, je kar trajalo, preden se je vsaj okoli peči toliko segrelo, da sva nehala z zobmi šklepetati. Sva si spekla klobaso z jajci, spila čaj in kofe, medtem je pa tudi ivje z notranje strani oken izginilo.  Sva nabuhala peč, kolikor se je dalo in se okoli pol dveh zjutraj spravila v kar hladne spalke, ob treh zjutraj sem se pa že zbudil in si potno čelo brisal!

Sem odprl vrata in enega ali dva prižgal, da se je malo shladilo v bivaku in se je vsaj dihati dalo, potem pa v peč zabrisal še dva debela polena in se spet spravil v posteljo. Je hlad držal vsaj toliko, da sem zaspal, ko sva okoli pol osmih vstala, je bilo pa še nekaj žerjavice, da je ogenj hitro zagrabil in sva kofetek spila v toploti. Zunaj je bilo še vedno mrzlo k svina, čeprav se je celo sonce prikazalo, po kakšnih desetih minutah hoje je pa košuta še za dodatno kardio akcijo poskrbela. Sem namreč med drevesi le nekaj velikega in rjavega opazil premikati se in nič ne tajim, da mi je že tako ropotajoče srce v prsih mimogrede prestavilo še v višjo prestavo!

Do avta sva potrebovala le dobro uro in pol, je šlo lažje in hitreje, ker je bilo pač že gor grede uhojeno, a kave v najboljši bistriški gostilni le nisva tako hitro spila, nama je to namero preprečilo drevo, ki se je pod težo snega prevrnilo prek ceste. So ga cestarji že žagali in umikali in sem najprej iz avta stopil le fotko ali dve narediti, šele čez kakšne pol ure sem se spomnil, da če jima pomagam, bom šel lahko prej domov …

Kavico pri Lenki sva spila, sem si jo odslužil z delom, sem z burklami par ledenih sveč, ki so nevarno čez streho visele sklatil, a bom moral verjetno spomladi par ploščic na novo zalepiti, so bile sveče velike in debele …

Ko sem domov prišel, sem se pa na tisti vic o ginekologu spomnil. Ko je bošček cel dan piške gledal, domov prišedšega ga je pa napaljena soproga v erotičnem perilu pričakala … Ne, mene žena ni pričakala v erotičnem perilo, je s prijateljico v toplicah cel teden, a ko sem ves zmatran in zlomljen in brez energije čez prag stopil, se je kuzlici od veselja zmešalo. Da bo šla na sprehod.

In sva šla, kaj sem pa hotel, le kako naj kosmatemu bitju razložim, da se mi ne ljubi?!