Vriskanje

Zadnje čase vstajam, ko da hodim na šiht v fabriko. Bi moral že v soboto k bivaku, kjer so se zbrali jamarski tečajniki iz sosednjega kluba, da še moje zunanje oko preveri njihovo znanje. A ker smo morali tisto pumpo ven spraviti iz Matijeve jame (kar je bilo še bolj naporno kot spraviti jo not), saj so končali s projektom, ker so dobili odgovore na vprašanja in ker smo končali dokaj pozno, enostavno nisem energije gor se spraviti. Domača postelja in prha pa tudi nekaj štejejo, tle ni kej. So bili nadebudni tečajniki torej že gor, a sem mislil, da moje odsotnosti sploh ne bodo opazili, saj so nameravali še v Čaganko pokukati. Pa so opazili, ker v Čaganko niso pokukali, so še mladi pa so se raje drugače zabavali, ko sem skoraj sredi noči gor priskakljal, so se pa Žan, Jani, Robi, Lucija in Maja že dol dajali. Mislim, trenirali tovariško pomoč pa to. In so kar na poligon silili, a sem si še čas za kavo izboril. Sveže skuhano. Se mi je sicer malo zafržmagalo, ker so kave le ne preveč veliko džezvo skuhali, pa sem se takoj odobrovoljil, ko so mi pojasnili, da je vsa zame …

Smo po poligonu potem skakali gor in dol in bi, če bi že pravi jamarski izpit bil, vsi naredili, ker Žan ve, kako se stvarem streže! Je, ko mi je koncentracija malce padla, iz prasice še dve ledeni kavici privlekel in je bil svet spet v barvah. Sta bili namreč obe zame!

Okoli štirih popoldne smo končali, so pokazali vse, kar so znali in po mojem mnenju dovolj, smo se kar k bivaku vrnili, da si še kakšen kofe privoščim v miru in kaj v rito konkretnega vržem, pa ni šlo po načrtih. No, kofe sem dobil, potem so pa že tako v Čaganko silili, da smo se kar odpravili še v našo krasotico. So silili na kofe v Severni rov, tam nekje pri 250 m globine in čeprav so me s kofetom že skoraj dobili, sem kar vztrajal, da če gremo za prvič le nekaj čez 100 m globoko, bo čisto dovolj. Jim ni bilo povsem pogodu, a so še neizkušeni, pa so vseeno kmalu spoznali, da v Čaganki je tudi ta globina čisto okej, kar spoznaš, ko začneš proti površju riniti.

Sem šel prvi, ker sem vedel, da ne bo šlo hitro, a sem na vrhu brezna vseeno počakal, za vsak slučaj. Lucija namreč še nima 18 let in otroke ne smeš pustiti brez nadzora, je mimogrede kakšna neumnost! Se je izkazalo, da je bilo prav, da sem počakal in sva potem kar skupaj plezala, nekje v globini je pa Maja ves čas vriskala. Sem najprej pomislil, da je kaj narobe, pa so pojasnili, da je le navdušena nad jamo. Sem se kar stopil, da nisem edini, ko smo se pa v drugem breznu zbrali na kratkem oddihu, sta dva pa manjkala. Sem seveda takojci pomislil na tisto anekdotico o dveh jamarjih, ki sta se vžgala v gondoli na poti s Kanina in se zbal, da se tudi v naši Čaganki kakšen greh dela, se mi je najprej kar malo fržmagalo. Ko sta nas manjkajoča dva pa kmalu dohitela in smo razjasnili, da se greh ni delal, ker je bil eden od njiju preveč brez moči zaradi plezanja, se mi je pa spet kar malo zafržmagalo. Če naša jama ni dovolj dobra ali kaj?! In, ne, naj ostane skrivnost, ali sta zaostajala Žan in Jani!

Ven smo pokukali še podnevi, prva midva z Lucijo. Ko sva se preoblekla, je pa deklič prinesel breskvice, ki jih je sama naredila. V slaščičarni namreč dela med počitnicami. Ob štirih zjutraj že vstaja! In sem se kar topil, kakopak, jaz poleg kave tudi na cuker delam in ko sem ji s povsem polnimi usti zagotavljal, da bova midva najboljša prijatelja, je mirno zagotovila, da sva to že kar nekaj časa. Na FB, da ne bo pomote!

Majino vriskanje tudi zunaj ni minilo in je še in še spraševala, kdaj gremo spet v jamo, da ona je zdaj jamarka in da to je nekaj najboljšega, pa sem ji rekel, tako malce pokroviteljsko, da takoj, ko si bo opomogla od tokratne Čaganke. Je odvrnila, da samo strečing naredi in gremo lahko kar takoj, kar mi je nasmeh nalimalo na obraz, potem mi je pa čeljust dol padla, ko je stoje nogo skoraj za vrat dala in špago naredila pa še par takšnih akrobacij je izvedla, da je mene vse bolelo. Sem izvedel, da je med drugim tudi baletka, kar je marsikaj pojasnilo, ampak v jamo pa potem nismo šli, smo raje čevape nad žerjavico vrgli. In domov odpeketali že v globoki temi.

Za izpite jamarski pripravljeni. In oni in jaz …