Najgloblja jama na svetu

S sestro se nama je ponudila čudovita priložnost, da se spustiva v najglobljo jamo na svetu, Krubero, eno od dveh jam na svetu, ki segajo globlje od 2000 m pod zemeljsko površje. Pridružila naj bi se ukrajinski ekipi jamarjev, ki tam delajo cel avgust. Časa za razmislek kaj veliko ni bilo. Ja, najgloblja jama na svetu. Prek 2000 m globoko. Ni mačji kašelj. Skoraj na drugem koncu sveta. Kar zalogaj tja priti z vso jamarsko kramo. Vse skupaj naj bi trajalo skoraj tri tedne. Dolgo …

Itak da sva se kar tresla, ko sva kupila letalski vozovnici in se šele po dveh, treh dneh začela navduševati nad avanturo. Ja, ni mačji kašelj, bo pa zadeva, s katero bova lahko morila vnuke, ko enkrat pridejo!

Teden dni pred poletom v avanturo so nama sporočili, da je meja med Gruzijo in Abjhazijo zaprta. Saj mene kaj dosti ni bolelo, kaj pa jaz vem, kaj to sploh je in kje to sploh je, ko pa sem se končno malce posvetil temi, politični in geografski, me je seveda začelo boleti. Zdaj vse vem o Gruziji in Abkhaziji, ampak kaj dosti mi to ne pomaga. Razen tega, da je avantura padla v vodo!

Pa saj je vseeno. Krubera od lani (se mi zdi) sploh ni več najgloblja jama na svetu, ta primat je za nekaj deset metrov od nje prevzela Veryovkina, ki je tudi tam nekje blizu. Zakaj bi torej človek sploh rinil v njo?!

Okej, itak da me je misel zdaj ako prevzela, pa četudi je “le” druga najgloblja jama na svetu, da naslednje leto pa gremo. Čez Rusijo. Oni z Abkhazijo ne bodo zaprli meje! No, vsaj upam …