Vstop po jamarsko

Zadnjič enkrat sem teraso že začel nekaj pripravljati na spomladansko osvežitev, pa mi je potem energije se mi zdi zmanjkalo. A ker se življenje vrača v normalo in so ljudje začeli hoditi v službe pa to, s čimer mislim tudi mojo predrago, sem si rekel, da moram tudi jaz nekaj narediti, da ne bo videti, kakor da nič ne delam. In ko se je sonček uprl na zadnjo stran hiše in se je fino segrelo, sem visokotlačni čistilnik za vodo iz garaže privlekel ter začel deske sibirskega macesna čistiti. Da jih potem čiste lepo naoljim in bodo trajale še nekaj let. Ker les nas ima rad, če ga imamo mi radi. Pravijo …

Se mi sanja ne, koliko let so že na dežju, soncu in snegu, a ker jih vsako leto dvakrat naoljim, so še super. Kar pomeni, da sicer niso najlepše, ker jih je že patina malce ugriznila, kar mi je pa sicer všeč, bistveno je, da se ne luščijo, da ne cvetijo. Saj ne vem, če je to prava beseda, mislil sem to, da lahko po njih hodiš bos in se ti pod nohte ne zapikajo majhne trščice!

Sem jih torej čistil z vodo pod pritiskom in kakšne pol ure sem se zabaval, potem pa niti ne več, ko sem ugotovil, da še niti četrtine nisem očistil, sonce je pa že skoraj zahajalo. Saj ne čisto zares, le pržilo ni več tako zelo močno. In sem se potem spomnil, da morda imam pa curek vode, ki je prihajal iz šobe, preveč na široko nastavljen in je premalo pritiska, zato sem zadevo malo poštelal, da je iz čistilca brizgnil le navaden ozek curek. Ki je bil že na videz krepko močnejši od tistega širokega, s katerim sem se pol ure matral.

Sem malo pošaral po deski in je čudovito čistilo. Mislim, saj je očistilo le ozko črtico, kolikor je bil široko ozek curek, a je očistilo dobro. Deska kar naenkrat ni bila več črna ali temno rjava, temveč skoraj bela. Mislim, polna belih črt. Sem tako potem počasi risal črto po črto, dokler nisem kompletne deske opral, a potem na drugi nisem nadaljeval, ker sem z grozo opazil, da je v bistvu nisem opral temveč skoraj olupil. Bom moral drugo kupiti ob priliki in jo zamenjati, ker žal krepko izstopa po videzu in strukturi …

Sem potem curek spet na širšega, metlastega obrnil in se matral s teraso, dokler vsaj približno ni bila očiščena, potem sem pa sina poklical, da je rolete na oknih in vratih spustil, da še to operem, ko sem že ravno pri delu. Sem jih opral bolj od daleč, so bile namreč predrage, da bi jih preluknjal kakor deske, v bistvu sem samo pajčevine spral. In sem bil na opravljeno kar ponosen, nič ne tajim.

Delo končano, delavec si mora privoščiti kavo. Tako to gre pri meni. A preden bi stopil v hišo, sem si moral bose noge oprati, sem bil umazan, ko da sem jamarsko vozilo pral, ne pa terase. Curek iz pralnika je bil postavljen na najširšega, torej na najmanj močnega in nekako sem mislil, da bo čisto okej noge si malo poplakniti, saj ti neprofesionalni čistilniki pač verjetno niso tako močni. A sem takoj, ko sem potegnil po nožnih prstih, ugotovil, da so. Mislim, za človeško kožo so dovolj močni. Ne poskušajte tega doma!

Potem sem poklical sina, da dvigne roleto na vratih, da vstopim in si skuham kavo. Mali je pritisnil gumb, roleta se je začela dvigovati …

Ja, imamo električne rolete. Fensi šmensi. Ko smo pred ne tako dolgo nazaj leti menjali okna, me je prešinila briljantna ideja lenuharja in sem mojstra vprašal, če imajo tudi električne rolete in koliko bi to stalo. Je povedal vsoto, ni bilo tako poceni, a ker sem bil ravno v lenuharskem razpoloženju, le kdo bi vsak dan na roke dvigal rolete, sem se kar odločil za elektrifikacijo. Ko je pa potem enkrat mojster prišel na zadnji obisk pred montažo, sem ga vprašal, če lahko električno roleto za vrata na vrt raje namontiramo v mojo spalnico, ker rolete na vratih na vrt nikoli ne dvigamo in spuščamo. Saj veste, ker sem len, pa sem to hotel še v spalnici, ne bi pa dodatno plačal.

Je povedal, da tako ne bo šlo, da je že naročil posebne rolete in da ne more več zamenjati, da lahko pa za spalnico, za katero pa še ni naročil, električne naroči. Sem malo pomislil, jebajga, drage so te zadeve, a ker sem len, sem vseeno vprašal, koliko bi to stalo. In ko je povedal ceno, sem seveda skočil v zrak.

Kaj, za eno majhno okence v spalnici je ista cena ko za vsa velika okna in vrata v dnevni sobi skupaj, kjer sploh nimamo zidu temveč samo steklo čez celo hišo?!

Me je debelo pogledal in povedal, da to ni cena za vsa okna in vrata temveč za posamezno okno in vrata oz za posamezno roleto.

Me je kap, itak, a ker sem naročil, sem tudi plačal. In so bile okej, mislim, na gumb pritisneš in gre gor ali dol, lahko vsako posamezno ali vse skupaj … Pa še daljinec je prišel poleg! Smo se hitro navadili in sploh opazili več nismo, kakšno fensijado imamo, dokler že čez mesec zadeva na enem oknu ni crknila. Potem pa opaziš. Ko imaš podnevi temo v dnevni sobi …

Me je človek namreč prepričal, da naj ne kupim “navadnih” električnih, ker to je sranje, če elektrike zmanjka, da naj vzamem raje akumulatorske. Ki so sicer malo dražje, ni pa nobenih žic in montaže in oh in sploh …

Ker človek takšne zadeve kupuje za nekaj desetletij, sem pogoltnil slino in te vzel torej, akumulatorske, da pa pri nas elektrike ni zmanjkalo že kakšnih petnajst let, se pa nisem spomnil. Spomnil sem se pa potem na vsakih par mesecev, ko so akumulatorske zadeve začele crkovati, kljub temu, da elektrika je pa bila! Prvič jih je še sam zamenjal, kar sicer ni težko, samo drugo škatlico v nosilček vstaviš, naslednjič me je pa že kar na roletarstvo Medle poslal, ker jih je tam vzel, da ni on hodil v mesto. Ko sem k njim že tretjič ali četrtič prišel po novo škatlico, so me kar malo postrani gledali, so pa priznali, da so dobili slabo serijo, da tile pa bodo držali. In so držali ravno toliko, da je garancija crknila, kmalu za njimi pa tudi akumulatorski dvigovalci rolet. Sem hotel nove kupiti, a so bili dragi kot rolete, zato sem potem žice sam potegnil in neke gumbe sam kupil in zdaj rolete že par let dvigujemo na roke. Mislim, ne vlečemo traku, le gumb pritiskamo. Ker tistih pametnih zadev ni več, ki so same ustavile roleto, ko je gor ali dol prišla, zdaj se ustavi, ko gumb spustiš … In moraš biti poleg ves čas, dokler ne dvigneš ali spustiš do konca …

Mah, smo se navadili, niti opazimo več ne, kako fensi šmensi smo, tisto škatlico z gumbi za dvigovanje in spuščanje, ki sem jo sam naredil, sem pa malo skril, da je vsakdo ne vidi. Pa je.

Zamenjali smo še motor ene rolete, ta je bil še v garanciji, pa dva trakova neelektičnih v otroških sobah, kakšno leto nazaj je pa največja roleta dol padla. Med prazniki. Sem sicer nameraval poklicati mojstra, itak imajo reklamo na radiu vsaj stokrat dnevno, a sem šel raje na Tubo, ker med prazniki nihče ne dela. Začuda mi je uspelo, le prva letev je bila zlomljena, sem jo fliknil stran in zadeva je delala, le roleta je bila krajša za par cm. Me ni motilo. Dokler čez čas ni spet dol padla in sem naslednjo letev stran fliknil in je zadeva zdaj že tako kratka, da jedva jedva pokrije okno. So dali premalo nosilcev po moje glede na težo rolete, kaj pa vem, a človeka, ki mi je zamenjal okna in rolete, ne morem vprašati, ker si je pred časom pognal kuglo v glavo!

No, danes, ko sem opral teraso in rolete in sem sinu naročil, naj dvigne roleto na vratih, ki je nismo spustili že par let, je pa sin pritisnil na gumb, roleta se je začela dvigovati, potem je pa nekaj počilo in je zadeva dol padla. Sem stisnil zobe, priznam. Ne zato, ker bi me prst na nogi bolel, ki sem si ga poskušal s kirharjem očistiti!

Sem zadevo poskusil dvigniti na roke, saj veste, po delu si človek mora privoščiti kofe, moral sem priti v hišo, a se je dvignilo le za morda 14 cm. Mali je rekel, da naj grem okrog v hišo, da bova popravila in sem to skoraj že storil, ko sem na radiu zaslišal reklamo za roletarstvo Medle! In se mi je stemnilo pred očmi. Sem mu zabrusil, da sem jamar in da sem se že čez ožje odprtine rinil, nisem mu pa povedal, da bom prišel v hišo, pa če razsekam te frdamane rolete na prafaktorje!

Sem prišel, a preden sem si kofe privoščil, sem še roleto popravil. Zdaj sem namreč že zverziran. Prvo polomljeno letvico sem stran fliknil, potem je mali pritisnil na gumb in sva jo dvignila. Spustili jo bomo spet čez leta in ko se bo spet zlomila, bom nove rolete naročil iz Kitajske, bodo s prevozom vred cenejše in verjetno mi bodo manj preglavic delale, stare bom pa na firmo odpeljal, ki očitno preveč denarja za reklame zmeče …