Izletek

Kakor se rado zgodi, da zaradi let katera boga dušica dušico spusti, se je tudi Grdinovemu avtu to zgodilo. Mislim, ni dušice spustil, a prijatelj je bogega Šveda tako teral, kakor da je še mladenič in se niti pod razno ni upal zapeljati na tehničnega. Ker mu je bilo jasno, da če bi tja recimo s tako ubogim konjem prišel, kakor je bil ubogi njegov avto, bi mu že kar na tehničnem milostni strel v glavo poslali, sploh ne bi čakali na veterinarja! Njega pa v zapor zaradi krutosti …

Kakor koli, saj stokati nima smisla, smrt je bila pričakovana in prijatelj se je s težkim srcem sicer kar nemudoma podal med oglase. Kakor bodoči vdovec, ko ima ženo še na smrtni postelji, on pa že na vročih srcih, mi je kar malo konspirativno v gostilni na telefonu kazal izbranke, kakor da se boji, da bo njegov bogi Švedek s parkinga videl, kaj počneva! Moram priznati, da sem mu bil kar malo fovšen, med kakšnimi vozili izbira, bogatun bogataški! Jaz sem za svoje jamarsko vozilce filter na 500 eur nastavil, on pa kar na 600! Ma, saj se je slinil tudi na dražje, na takšne, ko bi moral kredit za naslednjih 200 let vzeti, a ker je vsaj približno pameten, se je potem zapičil v nekega cenovno ugodnega Japonca in nato ene dva dni F5 tipko pritiskal za osvežitev, da je končno dobil pravo vozilo.

Me je predvčerajšnjim ponoči obvestil, da zgodaj zjutraj odhaja v nakup nekam skoraj na Štajersko in sem kar nemudoma dvakrat protestiral – da avta od Štajerca NIKOLI ne kupiš, ker se to še za nikogar na tem svetu ni dobro končalo in da je to zagotovo že na Wikipediji, pa me je takojci pomiril, da je SKORAJ na Štajerskem, pa tudi drugi protest je pomiril, da ga zjutraj jaz nikamor ne bom vozil, ker da bo šel tja s svojim napol mrtvim, nazaj se s skoraj štajerskim novim (zanj, kakopak) pripeljal, nato bova pa ob kulturni uri po njegovega Šveda skočila tja.

Me je klical ob kulturni uri in sem se ves vesel odzval, če je kupil in se domov že vozi z novim (zanj) vozilcem, pa je bil kar nekaj nejevoljen, Da kupil je, da domov se pa vozi s svojim starim. Da ko je plačal in prepisal, da je prva zavora zablokirala! A ker ga je kupil od skoraj Štajerca, je striček obljubil zadevo popraviti in naj bi po vozilo odšel danes. Sem mu rekel, da sem mu rekel, da tudi skoraj Štajerec je skoraj Štajerec in da naj popravilo preveri, za danes sva bila pa zmenjena, da ga zapeljem do Škocjana. Da do tja ga striček pride iskat, ker po avtocesti ne more, ker nima vinjete!

Sem kofetkal in čakal, da ura pokaže Grdina, ko je pa Kaco poklical. Da če greva na kavo. Sem mu žalsrčno povedal, da bi šel rad, a da Grdina peljem po nov avto v Škocjan in je Kaco takojci veselo nov predlog dal – da on vse pelje v Škocjan in za kofe pač tam da. Ker ima tudi on (zanj) nov avto!

Ob pol petih smo veselo čebljali na avtocesti in se navduševali nad njegovim novim (zanj) avtomobilčkom, kako zelo lepo je ohranjen, ker pa smo očitno preveč hvalili, je z majhne poličke telefon umaknil. Ki je majcen displej prekrival. Sem mislil, da hoče na uro pogledati ali pa koliko je stopinj zunaj ali kaj, potem sem pa zgrožen ugotovil, da nama je trenutno porabo goriva pokazal. Ki je kazala nekaj čez 30l/100km! Mater, me je kar zabolelo! Že res, da terenci niso narejeni za po avtocesti, a vseeno …

V Škocjanu smo v gostilno sedli in čebljali, nato je pa striček prišel in Grdina odpeljal, s Kacotom sva pa kar obsedela. In blebetala in blebetala, dokler Grdin ni poklical, da se že domov pelje. Da če hočem pogledati njegovo novo vozilo pa to. Sem bil takoj za in smo se kar v novomeški gostilni zmenili, da sva se s Kacotom vsaj malo bliže domu premaknila. Sem si res želel videti to novo prijateljevo pridobitev. Je kupil nekakšnega enoprostorca, je rekel, da če zadaj sedeže podreš, imaš skoraj stojno višino! No, te ni bilo (razen če si Petra, ki ima 150 cm, pa še ona bi morala malo počepniti), ker Honda pač ni enoprostorec. Mislim, je, kakor je to tudi moja 27 stara Škoda, ki ima samo en prostor!

Smo skočili na kofe, a ne za dolgo, ker je moral prijatelj še trgovino odprto ujeti, je moral dve žarnici novi kupiti. Ker mu je skoraj Štajerec prodal vozilo brez kratkih luči, je moral domov voziti z dolgimi! Sem se potem spomnil na prigodo človeka, ki je poskušal zbiti ceno za staro kripo, pa mu je prodajalec odvrnil, da nižje ne more, ker mu je natočil poln tank bencina, kar je bila pa že skoraj zahtevana vsota za kripo. In je kupec popustil, plačal, odpeljal se daleč pa ni, ker je bil rezervoar popolnoma prazen, kazalček za gorivo pa prilepljen na polno s super lepilom! Ne vem pa ne zagotovo, ali je bil prodajalec iz štajerskih koncev …

Jah, kaj naj rečem, sem domov prišel, sem kar malo s hvaležnostjo mojo jamarsko Škodico pobožal …