Solarni obračun

Zadnjič enkrat sem po dolgem času srečal Pejota. Na hitro sva se pomenila, jaz kaj dosti poročati nisem imel, ker, ne boste verjeli, Pejo redno bere moje zapise. Jah, ja, ljudje smo različni, res. Preden sva se razšla, je pa rekel, naj ga pokličem, da spijeva kakšno pivo, ker bi rad moji letošnji knjigi.

Z leti me vse bolj obiskuje tisti Nemec, saj veste, Alzhajmer ali nekaj podobnega, pa sem malo pozabil ali kaj, ko sem pa zadnjič obujal spomine na prvi obisk Cinka, sem se pa seveda nemudoma nanj spomnil, ker pri neumnostih je bil rad zraven, ter mu poslal sms. Da greva na kofe, dokler so še gostilne odprte, pa še knjigi mu prinesem …

Se je takoj odzval, da je sicer zelo zaposlen, a da me pokliče, za knjigi pa da tudi velja, seveda po principu solarnega obračuna.

Se mi zdi, da slovenski jezik kar obvladam, saj sem kar nekaj dokaj uspešnih knjig napisal, še nešteto več sem jih pa prebral, a tega izraza še nikoli nisem zasledil! Pa se kaj dosti nisem imel časa ukvarjati s tem, jamarsko robo sem urejal, jama kliče, in je čas kar letel. Končal sem šele ob mraku, ko so bile gostilne že zaprte, zato sem prijatelju poslal novo sporočilo, da na terasi strežem pivo, če pride, da potem me pa nekaj dni ne bo.

In je prišel. Sem malemu naročil, naj kuzlico prime, da ne bo pol soseske zbudila, ko Pejo pozvoni in itak da je mali vprašal, kdo da prihaja in itak da mu je moja predraga soproga nemudoma pojasnila, da prihaja Tine Strela. Ker moj prijatelj je malo slavna oseba, pred leti je skupaj s Klemijem in Vircem haral po internetu s filmskimi parodijami in ga ljudje še danes prepoznajo. Starejši ljudje, kakopak, moj mali zanj še ni slišal. A zdaj ga bo poznal, ker kakor mladina rada naredi, ga je nemudoma poguglal …

Ne bom izdal, zakaj ni uspel priti prej, da bi še zadnjič gostilno ujela, a ga zdaj še bolj občudujem. Veliki noži pa meso, človek ima čudovit hobi … Itak da sva polovila vse za nazaj pa še malo za naprej, na koncu se je pa še skrivnost solarnega obračuna pojasnila. Bom to zagotovo uporabil v kakšni od naslednjih knjig, se mi dopade!

Ne veste, kaj je solarni obračun?!

Pa kje vi živite?!

Pare na sunce …