Tisti Nemec

Sedim na vrtu, kofetkam, ko me nekaj zmoti. Moja predraga soproga vsa živčna brska po predalih v dnevni sobi. Je pritegnila moje zanimanje, ne tajim. Sem upal, da išče kakšne skrite denarne rezerve, bi nam prav prišlo kakšno takšno odkritje. Predvsem meni. Jamarsko opremo imam povsem znucano …

No, ni iskala skritih denarnih rezerv, le fotografijo za novo osebno izkaznico. Pa vozniško, je imela še tisto rozasto. Zaradi česar sem jo pogosto zbadal. Da je zaostala pa to …

Je ni našla, fotografije namreč in mi je malo pred prvomajskimi prazniki sporočila, da se je šla na novo pofotkat (po obisku pri frizerju, kakopak) ter da se je naročila na upravni enoti ter celo dobila termin pred prazniki.

Sem samo na hitro zmignil z rameni, ta neodgovornost, pa že po radiu in časopisih opozarjajo, da bo letos v aprilu moralo osebno zamenjati 3 milijone Slovencev. Je treba čakat do zadnjega, ko je največja gneča?!

Še kakšen dan kasneje mi pod nos pomoli kartonček, ki bo za nekaj časa nadomeščal njeno vozniško, pa preluknjano osebno, ki bo dokazovala njeno identiteto. Da ker je gneča, ne morejo vsega naenkrat in se potem tako znajdejo …

Še kakšen dan kasneje me poprosi, če ji lahko dam mojo osebno, da jo pofotka. Da to potrebuje, ker bo uporabila moj turistični bon v kratkem. Ali nekaj takšnega. Kaj jaz vem, kaj je to turistični bon, ki se turizma ne grem sploh! Sem se le pozanimal, če ta bon lahko uporabim za nakup nove jamarske opreme in ko mi je zagotovila, da ne, sem ji na mizo vrgel svojo osebno.

Potekla ti je že pred tremi tedni, je bila ogorčena.

Se nisem kaj dosti sekiral, imam še potni list za dokazovanje identitete.

Sem ji tega ponudil in je bila zadovoljna.

Pa še to je dodala, da naj preverim še veljavnost svoje vozniške, ker kolikor me pozna, nisem dvakrat hodil na upravno enoto, sem osebno in vozniško zih oboje naenkrat.

Suvereno izvlečem vozniško, prepričan, da mi velja še sto let, a suveren nasmešek nemudoma izgine.

Poteklo mi je pred tremi tedni!

Pa jebenti tistega Nemca, Alchajmerja al kako se kliče, ki skriva stvari po hiši in povzroča, da človek pozabi, kdaj mu potečejo dokumenti!

Ma, sem si rekel, bom se s tem po praznikih ukvarjal, zdaj nimam časa, smo odhajali v Čaganko.

Pa mi predraga pove, da mi lahko zasežejo vozilo, če bom vozil brez vozniške!

Jebemuvraga, saj dosti se za Julko ne sekiram, tistih 300 eurov (okej, nove gume so malo dodale vrednosti) bom že preživel, a kdo bo prelagal usrano jamarsko opremo, če jo odpeljejo?!

Smo se odpravljali v Čaganko in ni bilo druge, ko da se odpravim na upravno enoto. Namesto v trgovino po hrano, recimo!

Vrsta že pred hišo. Zakolnem in hočem oditi, ko se spomnim, da ne bo šlo, da bom tudi med prvomajskimi prazniki kaj do Čaganke silil!

Saj ni bilo zelo hudo, le kakšni dve uri sem pač namesto doma tam v vrsti po telefonu brkljal.

Oba dokumenta sta vam potekla, je ugotovila tetica za šalterjem.

Ka, a res, sem že hotel biti pameten, ko sem se spomnil, da se z uradniki za šalterjem, ko jih poterebuješ, pač ni za šaliti.

Ma, kaj čmo, kmet sem, sem priznal.

Kmetje imajo urejene dokumente, je siknila nazaj, potem mi je pa zadevo uredila.

Zdaj imam tisti kartonček namesto vozniške, da se lahko vozim okoli.

Ko dobim dokumente, si bom pa v koledar zapisal, da moram zamenjat. Kakšen mesec prej! Ker da po časopisih opozarjajo na to, zame ne velja, ker jaz imam zadeve vedno itak urejene u nulo …