Zlati bralci

Pred prvim majem sem imel nastop, ki je bil malce poseben. Namreč, že ne vem koliko let ali desetletij v mojem mestu potekajo prireditve Ulice mojega mesta, kjer vsako leto predstavijo po eno ulico. Ker so tokrat predstavljali ulico, v kateri živim, so malo pogledali, kdo v njej živi in kmalu našli enega pisatla. Ki je za takšne prireditve čisto dober.

Pa je bilo res nadvse zanimivo. Pred mano je nastopil arheolog Borut Križ, učenec in sodelavec mojega pokojnega tasta, je razkril marsikatero zanimivost, ki je nisem poznal prej o moji ulici. Pa ker je ravno stoletnica rojstva Karla Destovnika Kajuha, so otroci par njegovih zrecitirali, ko smo bili že v tapravem vzdušju, je pa še harmonikar eno ali dve ne preveč udarni partizanski raztegnil. Saj veste, časi udarnim partizanskim niso najbolj naklonjeni pa to …

Ko sem skočil na čik po koncu prireditve, se mi je pridružila pa gospa, ki je vse skupaj vodila in organizirala. Ne na čiku, na klepetu!

Sem pohvalil njeno rdečo obleko, res je bila lepa in je povedala zgodbo o njej, ki bi si veliko bolj zaslužila biti slišana kakor moje blebetanje prej, je bila veliko bolj zanimiva!

Je gospa skrbela za Mačkovo vdovo, ko je onemogla, sta bili iz iste vasi, ta pa ji je malo pred smrtjo v zahvalo podarila rdečo obleko. Ki so jo na njej videle mnoge slavne in znane osebnosti sveta.

Ona, gospa, ki je prireditev vodila, pa jo je oblekla le dvakrat. Drugič zame …

Sem se kar stopil!

Mnogo bolj, kot sem se pred desetletji, ko sem imel objavljen šele prvi roman in sem izvedel, da je le malo manjkalo, pa bi pol osnovne šole na kulturni praznik prišlo k meni na obisk! Je namreč mulc, moj sosed, predlagal, da kar mene obiščejo, kaj bi daleč v Vrbo hodili …

Saj pisatelj je pisatelj, ne?!

Ampak vsak bralec pa ni bralec. Mislim, je, seveda je, a obstajajo tudi posebni bralci, zlati bralci, ki so prebrali vse knjige bralne značke v devetih letih osnovne šole. No, ti bralci in njihovi mentorji so danes v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma za darilo dobili mojo knjigo Kjer veter spi!

Se mi je fajn zdelo …