Flancarija

Kliče Remih, je ravno spod tuša in lačen, je prekolesaril miljon kilometrov (sem pozabil, al jih je res al je sam gledal tisto tekmo po Franciji). Jaz sem ravno iz bazena, se je voda segrela že na 22 stopinj in sem sicer samo do malinic prišel in dva ali tri kroge prehodil, a to vseeno štejem za športni dosežek in mi pica zadiši. Plus predraga je že en teden doma, kar pomeni, da pice že vsaj en teden nisem jedel …

A sem mu po pravici povedal, da ne morem takoj, ker rože flancam.

Je crknil od smeha. Nisem vedel, ali sem morda termin narobe uporabil, a sem bil skoraj prepričan, da se presajanjem rož reče flancanje. Pa saj niti ni zelo pomembno.

Je predraga kupila par sivk v lončkih, da smo jih postavili na polico na vrtu, ker lepo dišijo pa menda komarje odganjajo. In so menda trajnice. Ampak niso. Niso, če jih pustiš z mano same doma in odideš na morje …

Dopuščam možnost, da so crknile, ker sem jih prve dni vročinskega vala pozabil zalivati in dopuščam tudi majhno možnost, da sem jih potem preveč zalival. Ker je bila v lončkih voda, je forenzično ugotovila moja predraga, ko je zadevo stresla na travo na vrtu. Jaz sem se branil, da je bila voda na dnu, ker jih je zalivala še potem, ko so dušico sivo spustile in vode ni imel kdo konzumirati.

Pa ni bilo pomembno, zakaj so crknile, itak so poceni in je nove kupila in sva jih danes morala presaditi. In sem ji moral pomagati, itak, ker sem bil v bazenu in sem bil ohlajen. Pa sem ji, kaj sem pa hotel.

Ko sva vse crkovine ven stresla, je pa ugotovila, da morava po zemljo. Ker jo je pozabila kupiti. Meni se ni ljubilo voziti plus spomnil sem se, da ko sem za bazen stvari iskal, sem vrečo zemlje opazil pri vrtni hišici. In sem jo izbrskal, a moje predrage ni zadovoljilo. Da to ni zemlja za rože, da to je zemlja za paradižnike.

Itak jaz v to ne verjamem, zemlja je zemlja, kaj pa paradajzi in rožice vedo, sem jo prepričal, da bo dobra. Če pa ne bo, bomo pa naslednjič, ko bomo nove sivke kupovali, še tapravo zemljo kupili …

To za paradajze sem jaz kupil. Je kuzlica luknjo skopala na vrtu že pred časom in ko sem očeta v vrtnarijo po zemljo odpeljal, ki jo je potreboval za paradižnike v rastlinjaku, sem eno vrečo še zame vzel. Kaj sem pa jaz vedel, da je za paradajze drugačna!

A če je trava tam zrasla, ko sem tisto luknjo zapolnil na travniku, sprašujete? Ne vem, ker sem zemljo samo za utico vrgel in luknjo potem pozabil zapolniti …

No, sivke sva presadila, nekaj zemlje je pa še ostalo in se je predraga v palmo zagledala, ki letos nekam ubogo zgleda in vprašala, če bi morda še to presadila, ko imava ravno zalet, da mogoče ji bo tudi zemlja za paradižnike dobro dela. Sva jo presadila in nemudoma ugotovila, zakaj ne uspeva, takoj ko sva jo iz lonca potegnila. Zemlje ni bilo več, samo korenine.

Sem prepričan, da bo uspevala zdaj in naslednje leto tudi še!

Potem se mi je začelo muditi, itak, prijatelj je prihajal pome, da me na pico odpelje in sem stare lonce in zemljo in crknjene sivke v zabojnik pred hišo pospešeno odnesel, ker pa se mi je mudilo, mi je še v hiši vse na tla padlo.

Nisem imel časa pospravljati, sem kar malemu prepustil to opravilo, pred vrati je že Remih hupal. In bil presenečen, ko je ugotovil, da sem res rože flancal. Verjetno sem zdaj v njegovih očeh večji možak, on je čuden. Doma ima, sva potem ugotovila, celo vrsto na manjši njivi same sivke. Kar tako, za brez veze. Aja, ne, ker lepo diši. Komarjev pa ne odganja, sem izvedel.

Pa zdaj vem tudi, kam bom šel po nove rožice, ko bodo te definitivno še letos crknile!

Će mi je že pico plačal, bo zih vesel, če mu bom še mal sivke odflancal z njive, ker jo ima že res preveč, je priznal …