V koleno

Zlati Marko Z. je poklical, da zdaj je pa morda res že čas, da pripelje familijo pokazat. Sem se razveselil, nič ne tajim, ampak predragi soprogi sem se pa spomnil to povedati šele enkrat zvečer dan pred visokim obiskom.

Okna bo potrebno umit, posesat, mizo v dnevni sobi malce pospravit, pa v jedilnici tudi, na terasi imaš ko v svinjaku …

Kar naenkrat se visokega obiska nisem več tako veselil. Dopoldne sem res okna opral, dva tavelika, na drugih dveh je itak roleta dol, zaradi vročine, saj mi je vzelo le par minut, ne vem, kaj se tega tako branim. Za sesanje se nisem sekiral, sem tamalemu delegiral opravilo, pri terasi je bilo pa več dela. Milijon časopisov pospraviti in prt strepati, je bil poln pepela in cvetnega prahu, ko sem bil že pri opravilu, sem pa še blazine na stolih malo počistil. Bi me kmalu vročinski udar in sem moral dva ali tri kroge po bazenu, pa še tega sem nato sproti mušic očistil, kolikor jih že skimer ni. Ko sem ohlajen v dnevno vstopil, me je pa predraga pohvalila, da sem bil priden, čeprav bomo itak noter sedeli. Saj veste, zaradi vročine …

Potem je končno prijatelj sporočil, da je eno uro od mene (verjetno je še proti Avstriji skočil, ker drugače je bliže!), jaz sem pa poskusil biti duhovit in sem mu odgovoril, da me je presenetil, da sem mislil, da jutri pride.

Rad prijatelje malo v obrate, ampak Marko Z. je hladen ko špricar, zadnje leto ga ne moreš več premakniti, je mirno odpisal, da naj se ne sekiram, da bo obrnil.

In itak da sem takoj priznal poskus slabe šale, če sem že pospravil in se ustrelil v lastno koleno, naj pridejo, dvakrat pospravljal zaradi njega ne bom!

No, so prišli, hčerkico smo morali 10 min ignorirati, da se je aklimatizirala, kuzlo smo pa šele čez eno uro spustili in je potem užaljeno nabijala na ves glas, dokler Sneži ni vzela pasjega priboljška, potem je pa pokazala vse trike, kar jih zna. Naenkrat. Kuzla, ne Sneži!

Aja, tudi njo smo po sprehodu (torej po vsakodnevnem brazdanju po potoku in kopanju krtin) bolj temeljito umili, da čisto malo manj smrdi!

Okno so opazili, da je umito, glava družine je spila pivo (Marko Z. je pil pa cedevito!), potem so pa odpeketali.

Sem si potem na vrtu privoščil še en kofe, se je ravno prijetno ohladilo (no, odvročinilo vsaj) in sem bil kar nekako zadovoljen. No, itak da tudi zaradi prijateljev, ampak predvsem zato, ker terasa že dolgo ni bila tako pospravljena.

No, saj ne bo dolgo, se bo kmalu spet nagrmadilo vsega, pa za Marka Z. sem tudi zadnjič pospravljal, naslednjič pridejo na mojo normalnost, se ne bom več finega delal …