Ponovoletno

Lepo je govoril moj prijatelj, da moraš ženo poredko peljati ven, da bolj ceni, da moraš pa paziti, da ne bo mislila, da bo to vsako leto …

No, na zadnji dan starega leta me je vse bolelo od Čaganke, a sem popustil predragi mi soprogi, ko je predlagala daljši sprehod s kuzlico, ker je bilo res takšno prav pomladno sončno zgodnje popoldne, pa še super kosilo je pripravila, plus priden sem moral biti, če sem hotel za silvestrovo doma ostati, kljub temu, da je ona silila na novoletni koncert na Glavnem trgu. No, saj je bila dogovorjena s prijateljicami, ampak jo poznam, zazih bo poskušala še mene poleg zvleči!

Sva se sprehajala skoraj uro in pol, pustimo ob strani, da mi je bilo vroče in da me je vse bolelo, vse za družinsko srečo, saj nisem neumen. Doma sem se potem spravil do amena usrano jamarsko opremo prati kar pred hišo, čeprav si je predraga zaželela kofeta z mano na vrtu na drugi strani hiše, sem ji pojasnil, da bova kofetkala, ko bom opremo opral, ker jamarski reševalci moramo biti vedno pripravljeni. Na srečo se ni spomnila, da imam tri komplete jamarske opreme …

Ko sem skoraj že končal in mi je dobesedno hrbet ven trgalo od čepenja in drgnjenja usranin, je pa ven pokukala in predlagala, da bi k Zajcu v nov lokal v centru mesta skočila na kavo, ker je tako lepo vreme pa to pa ker v 22 nisva bila velikokrat skupaj po lokalih. Bemti, ženske res ne smeš pustiti same eno uro, da grunta!

Sem si že med pranjem prav zvizualiziral, kako bom na vrtu kofetkal in časopise konzumiral in mi ni nič dišalo še na en sprehod, ampak ne ne smeš reči, če si pameten. Če seveda nimaš dobrega razloga!

Sem ji rekel, da jaz bi šel sicer z veseljem z njo peš na kofe v center mesta, čeprav je skoraj en kilometer daleč, ampak da sta se Kaco in Mateja na kofe prijavila. In, ja, saj sem povedal, če jo pustiš eno uro samo, nagrunta!

Pa naj še onadva tja prideta, bomo tam kofe spili …

Jebemu, tle nisem imel kaj. Sem poklical Matejo, da je prišlo do spremembe načrta, no, vsaj lokacije v načrtu in jo vprašal, kje sta, je povedala, da sta ravno na ločenskem mostu. To pomeni, da sta imela do mene še kakšne 4 minute. In sem predragi soprogi naročil, naj se obleče, da sta že skoraj tukaj in sva ju potem pred hišo čakala. 20 minut! Itak da sem se počutil ko en Pepe, ko bi lahko na drugi strani hiše kofetkal in časopisal in sem jo spet poklical, kje sta. Da sta že skoraj pri Kandijskem mostu. Mi ni bilo nič jasno, dokler ni povedala, da hodita peš!

Pa jebemu, kaj je bogi Kaci zagrešil, da je moral narediti vsaj osem kilometrov?!

Sem sedel v avto, čeprav sem prej predragi rekel, da se bova sprehodila, a sem vedel, da bo potrebno Kacota rešit in ga vsaj domov potem zapeljati. Smo do novega lokala skupaj prišli, Kaco in Mateja seveda prešvicana in vsa zadovoljna, kako kondicirata, mene je pa zaradi tistih 250 m, ki sva jih naredila peš, spet rit bolela.

Smo spili enega kuhančka, ker smo ravno v vinarni sedeli, za drugo rundo sem si pa špricar kot Kaco naročil, mi je lušte naredil. Pred tretjo rundo sem pa kar ročno potegnil, sem bil že kar nabit, nisem vajen alkohola več!

Sonce je itak že izginilo in smo se vsak proti svojemu domu odpravili (Kaco in Mateja peš, res mora to bit neka pokora, ni druge!), po dobri večerji sem se pa končno lahko časopisom posvetil. Pa ne za dolgo, itak da ne, ker na silvestrovo pač nič ne more iti mirno. Najprej je predraga poskusila, kakor sem predvideval, da bi šla skupaj na novoletni koncert Vlada Kreslina. Verjetno je mislila, da bom zaradi zaužitega alkohola kaj bolj gnetljiv, kaj pa vem. Sem se branil z vsemi štirimi, da jaz bi sicer šel, pa me vse boli, plus s prijateljicami je itak že dogovorjena … Ampak nisem je še uspel povsem prepričati, ko je zazvonil telefon. Na ekranu je pisalo Vladek Kreslin …

Sem se oglasil in me prijatelj ves razpoložen obvesti, da prihaja v moje konce gučati za silvestrovo in da se bova končno lahko spet malo podružila …

Sem požrl kofe, predragi soprogi sporočil, da grem z njo v mesto in sva šla. Za roke se nisva držala

Okej, saj je bilo super, kljub gneči, Vlado je z neverjetno energijo zabaval celo mesto, tudi mene kakopak, čeprav me je od stanja vse bolelo, pa kup ljudi sem srečal, ki jih že dolgo nisem in prav vsem sem se moral opravičevati, zakaj nisem v jami … Enkrat vmes je še Grdina mimo prineslo in itak je takoj vprašal, zakaj nič ne pijeva. Sem mu priznal, da prah pljuvam, ampak da se mi ne ljubi 3 ure v vrsti za kuhančka stati, kakor sva čakala par dni nazaj, ko je potem prijatelj kar štiri kupil, da ne bo še enkrat čakal. Pa mi mirno pojasni, da so pojačal točilna mesta in res nismo dolgo čakali, pravzaprav nismo čakali nič. In ker sem bil žejen ko včasih v Čaganki, sem ga požrl na dušek. Drugega pa nisem hotel, ker sem ga že malo čutil, pa še predraga mi soproga je začela malo poplesovati in sem se zbal, da me bo še v plesanje zvlekla! Je prijatelj razumel mojo dilemo s kuhančkom in je za 5 minut izginil, potem se je pa s celo steklenico penine pojavil. Med odštevanjem jo je odprl, potem smo jo pa požrli, preden je Vlado oder zapustil.

Sem se napotil v zaodrje, da ga pozdravim, tam pa kakopak milijon ljudi, vsaj je čakal na svojo minutko in na selfi s čudovitim umetnikom! In sem predrago za rokico zagrabil in sva odšla nekaj pojest domov, potem sem šel pa kakopak za računalnik skoraj do zore, ker mi alkohol ni pustil spati …

Prvi dan novega leta sem pa že takoj po kosilu povedal, da kakšnih načrtov ne delat, ker grem s Kacotom in Matejo v jamo. No, ne, saj veste, da nisem takšen možak, sem prefrigan. Sem predragi mi soprogi, ki je stokala, koliko dela ima s hrano in vsem, predlagal, da gre z nami k bivaku, kjer bomo malo pekli, pa na hitro samo malo v jamo skočili. In itak je bila tako zgrožena kot dan prej jaz in je takoj rekla, da ona ne gre, jaz pa naj kar grem, da bo tiste sarme za komplet družino že nekako naredila …

In smo potem šli v jamo, kakopak. Mateja in jaz sva preopremila prvi dve stopnji Čaganke in vrv zamenjala, ker je bila že res boga, Kaco je pa za žerjavico skrbel, da je bila ravno pravšnja, ko sva nazaj prišla. Potem pa hamburgerji, tapravi, z vsemi omakami in zelenjavo in porom in čebulo, paradižnikom, sirom in vsem! Dobri za prste polizat in piskre tudi!