Filmi

1991-Neizstreljeni naboj
1991-Neizstreljeni naboj

1991 – NEIZSTRELJENI NABOJ
celovečerni film (85 min)

režija: Jurij Pervanje
scenarij: Damijan Šinigoj
direktor fotografije: Valentin Perko
scenograf: Dušan Milavec
glasba: Aldo Kumar & Anže Rozman
igrajo: Miha Rodman (Borut), Žiga Udir (Marko), Jure Kopušar (Rajc), Blaž Setnikar (Kladu), Vito Weis (Rexepi), Anja Drnovšek (Meta), Grega Čušin (Zastavnik) in Judita Zidar (Markova mama)
direktor filma: Janez Pirc
producent: RTV Slovenija

Celovečerni film 1991 – Neizstreljeni naboj skozi prizmo doživetij in izkušenj dveh slovenskih fantov, ki služita vojaški rok, spregovori o dogodkih neposredno pred osamosvojitveno vojno in med njo. Junaka filma se kot nabornika Jugoslovanske ljudske armade sredi ključnih dogodkov znajdeta na različnih straneh: enemu je uspelo prebegniti k slovenskim teritorialcem, drugi je ostal v enoti JLA. Ko se spopad zaostri na življenje in smrt, nehote postaneta neposredna nasprotnika.

 

KO POTRKA VOJNA
KO POTRKA VOJNA

KO POTRKA VOJNA
documentarni film (45 min)

scenarij: Damijan Šinigoj
režija: Bogdan Mrovlje
direktor fotografije: Primož Kastelic
glasba: Roman Zupančič in Borut Zirkelbach
producent: Primož Kastelic
produkcija: Studio Vrtinec, Novo mesto

Slovenija je bila le uvertura, za ogrevanje, le učili so se na nek način na nas. A to ne spremeni dejstva, da smo si Slovenci sami izbojevali samostojno Republiko Slovenijo z orožjem v rokah. Branili smo se. Uspešno. Zelo uspešno. Celo moj škorenj je prispeval krepko brco v njihovo rit … Vojna za samostojno Slovenijo je trajala samo deset dni. Na srečo. A to v ničemer ne zmanjša prispevka vseh, ki so kakorkoli sodelovali pri osamosvojitvi, tudi in predvsem malih ljudi, o katerih pripovedujejo zgodbe in žive spomini. Ki so se v negotovost podali z eno samo mislijo – obraniti lastno ognjišče, lastno državo in lastne sanje.
Moja zgodba govori o njih.
O malih ljudeh.

Gusti
Gusti

<

p class=”MsoNormal”>

GUSTI

otroški film (13 min)

avtorji: Damijan Šinigoj, Jadran Sterle, Primož Kastelic
režiser in direktor fotografije: Primož Kastelic
glasba: Žabjak bend
produkcija: Studio Vrtinec, Novo mesto

Gusti je divji prašiček, ki pribeži k ljudem in živi v hiši. Med igrivimi posnetki “pripoveduje”, kako doživlja ljudi in njihovo domovanje, kako se razume z njihovimi hišnimi prijateljčki, obenem pa nam razkriva svet divjega prašiča. Otroci (in odrasli) na ta način spoznavajo življenje divje svinje, njeno telo, prehrambene navade, razmnoževanje, sovražnike …