Nasvet

Odhajamo na vajo v Italijo z italijanskimi jamarskimi reševalci. Predvsem bomo tehnike primerjali in po potrebi kaj spremenili ali dodelali, da bomo bolj kompatibilni. Saj načeloma ni težav. Če je skupna vaja ali intervencija, se skupine formirajo tako, da so kompatibilni skupaj, a vseeno. Dobro je vedeti, kako in kaj počnejo sosedje. Pa če mene vprašate, je itak največji problem jezik. Vsi znajo angleško, Italijani pa tega ne potrebujejo, jih je dovolj, da se imajo s kom v italijanščini pogovarjati …

Ampak, kakor se rado zgodi, ko sem dopoldne vstal in se po prvih nekaj kofetih odločil, da opremo skupaj vržem, ker časa pač ni bilo več veliko, sem v ustih začutil oteklino. Saj sem jo poskusil ignorirati, kaj mi je pa drugega preostalo, potem sem se pa spomnil, da bom en teden v italijanski divjini, kjer zobozdravnik ne bo ravno za ovinkom! No, saj tudi pri nas ni, zato sem kar takoj svojega poklical, da mu pokažem, kaj imam to v ustih in da mi pove, da grem lahko na vajo. A, kot rečeno, ko gre vse na kup, gre tudi zobozdravnik. Na dopust!

Sem se odpeljal v zdravstveni dom in začuda me je nek mlad zobozdravnik sprejel. Kar nisem mogel verjeti. Očitno je res še mlad in se še ni naučil, kako se v Sloveniji streže tem stvarem. Je pogledal tisto mojo bulo, povedal, da se mi je zagnojil nekakšen žep ob zobu globoko na nebu in zadevo kar prerezal. Ter v luknjo potem nabil nekakšno nitko za drenažo.

Ko sem vstal s stola, mi je pa naročil, naj čez dva dneva pridem tisto nitko zamenjat. In me je zabremzalo. Da me ne bo, tam pa zobozdravnika tudi ne bo, sem domneval. In je potem malo razmislil, ter našel rešitev.

Da naj tisto nitko po treh dneh ven potegnem kar sam, potem pa z zobotrebcem občasno v luknjo pobezam, da bo tisti žep odprt in se bo lahko dreniral. Hm. Evo, nisem zdravnik, ampak to bom pa znal.

Itak mi je nitka takoj ven padla, že ko sem naslednjo kavo pil, bom pa vsaj tistii nasvet z zobotrebcem upošteval. Če bo šlo pa kaj narobe, pa ni vrag, da tam med italijanskimi reševalci ne bi kakšnega dohtarja zame našli …