Porazdelitev dela

Zamenjali smo bojler. Zajeban posel, res. Tako poln vodnega kamna je bil, da sva ga komaj odnesla po stopnicah!

Za nov bojler je moral mojster zvrtati nove luknje. In je ugotovil, da sem že dolgo v hiši, ker smo že tri bojlerje zamenjali. Žice za bojler nismo, tudi tokrat ne. Nove ni prinesel, stara je bila malo prekratka, v trgovino po novo žico se mi ni ljubilo (sem sicer predlagal, da lahko odreževa žico od kakšnega razdelilca, ki jih imamo po hiši polno, a mu to ni dišalo), zato smo jo namesto naravnost dol in potem pod pravim kotom proti bojlerju, kakor je bilo prej, kar po diagonali potegnila. Mene ni toliko motilo kakor mojstra …

Posel ni bil zelo umazan, ker sva pod star bojler, iz katerega sva morala stočiti vodo, podstavljala dva vedra, ki sva ju praznila v lijak v kurilnici. Malo je bilo drame, ker ni dovolj hitro požiralo, a sem imel tam blizu na srečo tisti gumijasti odčepnik, sem malo požokal in rešil zadevo, da ni poplavila.

A četudi ne bi, sva potem, ko sva se nekaj preveč zadebatirala, eno polno vedro prevrnila in je bila zadeva konkretno potopljena.

Se kaj dosti sekiral nisem, saj mora tudi moja predraga kaj delati, ne samo jaz …

Ko sva bila že pri delu in ko je bila ravno voda zaprta, sem mojstra vprašal, če si upa zapreti ventil pri pipi nad lijakom. Ki je prastar in ves zarjavel, si ga nikoli nisem upal zapreti, da ga ne bi odtrgal iz stene.

Ga je pogledal in priznal, da si ne upa, nato pa vprašal, zakaj.

Ker pipa že ene deset let pušča in kaplja, a ker nisem mogel zapreti ventila (ven pred hišo glavni ventil zapirati se mi pa ni ljubilo), je kar kapljalo in kapljalo, ker nisem mogel zamenjati pipe.

Je mojster rekel, da je vodovodar in da ne bo pipe brez veze menjal, da bo samo tesnilo zamenjal, nasrečo je med svojim orodjem našel eno prastaro tesnilo, ker takšnih že ene sedem let ne delajo več.

Pipa ne kaplja več. Kar ne morem verjeti, pa malo me tudi moti, sem se v vseh teh letih na zvok že kar malo navadil …

Kakor koli, star bojler je šel ven, nov noter, je vse priklopil in se odpeljal, jaz sem pa v Ljubljano odhitel po opravkih.

Ko sem prišel nazaj, enkrat zgodaj popoldne, sem pa malega ponosno vprašal, če je opazil, da imamo nov bojler. Ni opazil, ker se tušira zvečer.

Zato sem ga kar v kopalnico poklical in ponosno odprl pipo ter jo obrnil na vroče. Sem bil pomemben, ko da sem bojler sam zamenjal, ma kaj zamenjal, ko da sem ga tudi sam naredil!

Voda je špricnila iz pipe pod velikim pritiskom, zato sem se sklonil pod umivalnik in spodaj pri ceveh hotel ventil za vročo vodo do pipe malo priviti. Da ne bo tako špricalo. A sem se ga samo dotaknil, ko ga je dobesedno odneslo iz stene!

Itak sem v sekundi dobil sto litrov vode v naročje in bi me kmalu kap, a še preden se je mali lahko začel smejati, sem, ampak itak, porinil prst v cev, iz katere je brizgala voda. Kakor da bom zadevo zamašil ali kaj.

Itak je nisem uspel zamašiti, sem pa uspel tisti curek vode, ki je prej brizgal le v moje naročje, saj sem čepel pred umivalnikom, preusmeriti po celi kopalnici, posledično tudi v tamalega. Mačka in kuzla sta iz kopalnice zbežali že ob prvem brizgu …

Sem našel tisti ventil in ga porinil v cev in je voda nehala brizgati, vmes je pa mali skočil pred hišo in glavni ventil zaprl. Da sva lahko privijačila tisto pizdarijo nazaj, nato sva se oba preoblekla, nato pa spet vodo odprla. Pod tuš nama ni bilo treba it …

Ko je popoldne prišla domov moja predraga in se spustila po stopnicah eno nadstropje nižje (sem jo jaz poslal, da se malo pohvalim), da vidi, koliko dela s pospravljanjem bo imela, me je pa malo presenetilo, ko je vprašala, če je to normalno, da iz novega bojlerja kaplja!

Ne, itak da ni normalno, sem bil presenečen in seveda poklical prijatelja vodovodarja ter njemu zastavil njeno vprašanje.

Je mislil, da ga zafrkavam in je takoj do mene pridrvel, da se prepriča na lastne oči.

Nič mu ni bilo jasno, le danes je drug nov bojler prinesel. (Toplo vodo smo pa izkoristili, ker smo se po treh dneh končno lahko s toplo vodo stuširali!)Sva bila tokrat že bolj uigrana, vodo sem že prej zaprl, v novem bojlerju ni bilo kamna in je voda lepše ven tekla (mene je poslal v kuhinjo, da nama kofe skuham, da ga ne motim in da spet ne polije), zavrtala sva nove luknje, ker nov bojler je imel spet drugačne nosilce in je bilo urejeno.

Zaračunan bom dobil samo en bojler, mi je zagotovil.

Malo preden sem se pa na drug konec Slovenije popoldne spet odpeljal, me je pa po telefonu poklical. Sem se kar malo nasmehnil, sem vedel, da hoče preveriti, če vse drži in dela, kakor mora.

Pa me je samo vprašal, če sem še doma in ko sem mu povedal, da sem, mi je naročil, naj bojler izklopim in naj se ne grem tuširat.

Itak da sem ga izklopil z gumijastimi rokavicami potem sem se pa za vsak slučaj kar na vrt s kofetom odpravil, dokler prijatelj ni prišel. Je menda pozabil zemljo zvezati in bi nas lahko v naslabšem primeru malo elektrika požgečkala …

Zdaj je okej, ker ko sem domov prišel, je bila predraga stuširana in živa.

Sem za vsak slučaj preveril, preden sem se v kopalnico tudi jaz podal …

2 thoughts to “Porazdelitev dela”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja