Previdnost

Danes sta me poklicala prijatelja iz JRS, zakonca. Da voščita za novo leto in se pohvalita, da je cela familija kovid fasala. Ženska sekcija družine se je kakopak morala pohvaliti, da njej ni bilo skoraj nič v primerjavi z odraslo moško sekcijo družine. Da je samo grdo kašljala, kar je pa z lovorjevimi listi poparjenimi pozdravila.

Itak sem zastrigel z ušesi, ker moj najmlajši že deset dni kašlja in se nikakor ne more postaviti na noge, danes je začela pa še moja predraga soproga kašljati in sem se kar malo ustrašil. Ne kašlja, da ga bom še jaz fasal, kdo mi bo kosilo delal!

Je prijateljica mirno zaupala recept, deset lovorjevih listov deset minut rahlo povreti, deset minut pustiti v vodi, nato jih pa ven vzeti in vroč napitek piti in kašelj izgine.

Itak se je moral še možak oglasiti (očitno ga kovid ni zares podrl, če lahko prijatelje drkaš), da kje bo Dolenjec lovorjeve liste dobil, da, ajde, če bi iz cvička moral čaj skuhati …

Sem jima zaželel čim manj intervencij reševalnih v novem letu (pa ne vem, če nista bila zaradi tega kar malo razburjena, ker imata več intervencij kot ostali, ki so krepko več let v JRS od njiju in razmišljajo, da bi se v njun center preselili, da bodo vsaj malo akcije deležni), potem sem pa kar hitro v kuhinjo stekel, da familijo kašljajočo ozdravim!

Sicer sploh nisem vedel, če mi lovor imamo, konec koncev smo res Dolenjci, a preden sem vprašal predrago, sem zagledal nekaj lovorjevih listov v loncu s sarmami, ki smo jih imeli za kosilo. Okej, če jih slučajno nimamo, bom pa te iz sarme opral in uporabil, sem se pomiril …

Ampak imamo lovorjeve liste, itak da jih imamo, sem se spomnil, da jih iz kar velikokrat iz krožnika bezam, če kaj takšnega jemo, da potrebuje lovor, čeprav se zdajle niti pod razno ne spomnim, katere jedi to zelenjavo sploh potrebujejo.

Sem predragi mi soprogi zaupal, da jo bom pozdravil s čajem iz lovorjevih listov, da sem dobil recept iz preverjenega vira, a ni bila najbolj prepričana, da o tem še nikoli ni slišala.

Ma, poznam jaz te nejeverne Tomaže, sem čaj vseeno skuhal in po desetih minutah celo sam ven pobral liste, ter, saj mi je malo nerodno, malo celo razmišljal, ali bi jih pustil na pultu in jih vrnil s posodico, ko bi se posušili. Saj so bili v čisti vodi, ne v sarmah ali golažu!

No, jih nisem, ker je moja predraga protestirala, da naj jih kar v bio vržem, da so pač dali, kar imajo za dati, potem je pa spila skodelico lovorjevega čaja pa še tamalega smo poklicali. Se je nekaj zmrdoval, da to verjetno ni dobro, da lovor je strupen, a ga je njegova mati zavrnila, da je strupen samo če ga poješ in sem bil potem ves zmeden.

Kako strupen, če je pa v vsaki čorbi?!

Pa kako to moj mali sploh ve?!

Kakor koli, potem jaz tega lovorjevega čaja nisem pil, za vsak slučaj, če bi jih moral v bolnišnico peljati, pa nekdo mora preživeti, da pove, kdo ga je nagovoril k umoru družine!

Rezultati vas zanimajo?

Mene so tudi in sem malega vsake tri minute moril, če je kaj boljše, ko ga nisem slišal vsake dve minuti kašljati in mu je šlo vse skupaj že malo na živce verjetno, zato se je mirno zlagal, da je še slabše.

Sem oba pomiril, da zdravje je tek na dolge proge in da naj vztrajata in pijeta in enkrat bo boljše, iskreno upam da prej, preden še mene okužita!

Enkrat zvečer se je pa moja predraga pridušala, da kašlja še enako, ampak da na stranišče pa več hodi, a tukaj sem jo pa zavrnil, da to je pa njen očiščevalni čaj. Ker to pa vem, ko sem iskal pisker za lovorjev čaj, je bil na štedilniku že en lonec prave velikosti, samo je bil že en čaj notri, ne veliko, sem ga hotel kar spiti in v tistem skuhati (da pomivalni stroj brez veze ne pere), čeprav čisto zares čaja ne pijem, sem bolj kofetarski, ampak vseeno ga ne bi kar v korito zlil, je le neke vrste hrana, hrano pa nerad mečem proč, ampak ga potem nisem, ker mi je povedala, da je to očiščevalni čaj.

Sem tisti pisker odložil, ko da so radioaktivni odpadki noter in je bila prav ogorčena, da mogoče bi kdaj pa kdaj lahko tudi jaz spil skodelico ali dve tistega očiščevalnega čaja, da mi ne bi nič skodilo, če bi se jaz tudi malo očistil.

Ampak se nisem hotel, po nekem čudežu je moje telo tako narejeno, da se samodejno očisti vsaj enkrat na dan, ne rabim nobenega čaja ali kaj …

Lovorjev čaj sem pa ponoči enkrat vseeno malo poskusil. Brez strahu, sem vedel, da nista mrtva, ker sta oba še vedno kašljala …

One thought to “Previdnost”

  1. Dragi Šini.
    Da ne boš izpadel popolna zeliščarska amaterčina, ti ponovno dajem recept. Tokrat v pisni obliki, ker se ga zadnjič namreč nisi držal.

    Lovorjev čaj:
    V lonec na majhne koščke natrgaš 6 lovorjevih (svežih ali posušenih) listov, preliješ 0.5 l vode. Pristaviš na štedilnik. Ko zavreje, pustiš na majhnem ognju vreti 10 min. Odstaviš in pustiš pokrito še 10 min. Precediš.
    Ko se nekoliko ohladi, dodaš 2 žlici limoninega soka (ne sirupa! 🙂 in 2 žlici medu.
    Piješ 2 do 3 skodelice čaja na dan.
    Dokler ne ozdraviš 😉

    In še enkrat, da ne bo očitka “saj nisi tega rekla”: v čaj absolutno ne gre nič kar vsebuje etilni oz. metilni alkohol, torej nič cvička in nič šmarnice.
    Lp.
    JRS prijateljica

Comments are closed.